Wat is functionele zooltherapie?
Functionele zooltherapie wordt door de podoloog aangeraden na de grondige podologische analyse. Iedere patiënt is uniek en dat is met de op maat gemaakte zool niet anders. Er is steeds een bewegingsanalyse en 3Dscan voor nodig zodat de zool de perfecte individuele correctie en/of ontlasting biedt voor de patiënt. Podologische zolen kunnen gemaakt worden in verschillende vormen en kunnen uit verscheidene hardheden bestaan. De keuze van de vorm en de hardheid van de zolen is afhankelijk van de klacht van de patiënt, de resultaten van het biomechanisch onderzoek en het doel van de zolen. Deze zolen bieden vaak een ideale oplossing bij het remediëren van chronische overbelastingsletsels en dit zowel bij sporters maar ook bij mensen met een staand beroep. In de praktijk werken we met Borginsole.
Een podologische zool zal zodoende het totale stap- en looppatroon normaliseren. Het is dus geen (orthopedische) steunzool.
Wanneer is zooltherapie aangewezen?
Heel vaak hebben we te maken met overbelastingsletsels die meestal het gevolg zijn van statiek- of gangafwijkingen. Deze situeren zich niet alleen ter hoogte van de voet maar ook ter hoogte van de knie, de lies en de heup. Door de voeten te gaan alligneren veranderen we de statiek- of gangafwijking zodat deze klachten na verloop van tijd spontaan verdwijnen en gaan ook de spieren en pezen terug optimaal functioneren.
Bij kinderen wordt meestal niet meteen met zooltherapie gestart voor de leeftijd van 6-7 jaar. Daar is het belangrijk om vooral voor goed schoeisel te zorgen en aan preventie te doen. Bij twijfel neemt u toch best contact op zodat na analyse, en enkel indien noodwendig, toch in een vroeg stadium een behandeling kan opgestart worden.
Podologische zolen doen ook hun werk bij de ontlasting van pijnlijke drukplaatsen of bij reumapatiënten met sterk vervormde en pijnlijke voeten.
Worden podologische zolen terugbetaald?
Podologische zolen worden tot op heden helaas nog niet terugbetaald door het RIZIV.